Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

26 January 2012

..::Cara Membuatkan Imej Gambar Jadi Transparent::..

Assalamualaikum dan selamat petang semuanya. Today entry is about how to making an image transparent. Means kat belakang/background gambar tu transparent jadi senang nak edit gambar. ( Hehe, tak tau la nak describe macam mana )

Kali ini Cik Yeanna akan gunakan Pixlr. Sebuah photo editor online. Percuma dan hanya perlu surf je pun. Tak memberatkan komputer anda pun. .

1. Pergi ke laman web Pixlr
2. Klik Open Photo Editor

3. Pilih Open Image from Computer

4. Ok, dah tu pilih la file yang korang nak transparent kan. Contoh, Cik Yeanna pilih pic nie.

5. Lepas tu klik Magic Wand tool. Lihat kat sebelah kiri toolbar.

6. Then, klik kat bahagian yang korang nak. Imej gambar tu akan jadi macam kat bawah nie, akan ada garis putus-putus.

7. Pastu, kat Pixlr top toolbar ( bahagian atas ), klik Edit, pilih Invert Selection.
8. Pergi ke Edit, pilih Copy
9. Dah tu, pergi kat top toolbar sekali lagi n klik File, pilih New. 
10. Tickkan ( Check ) dua kotak tersebut. Create New Image from Clipboard dan Transparent.

11. Lastly, klik OK. Anda akan lihat bakcground berwarna kelabu dan putih di belakang imej imej yang anda pilih. Means, imej itu sudah pun transparent.


p/s : Sorry, if u can't understand my language or tak faham apa yang Cik Yeanna sampaikan. Well, I'm still new. Forgive me! @_@ dan kalau anda rasa saya merosakkan bahasa ke apa, maaf sekali lagi! ^^

6 comments:

Sha Salleh said...

gud sharing ^_^

irsyahealthyhouse.blogspot.com

Anonymous said...

last skali knea save kt png. thank u so much for the sharing :)

Cik Yeanna said...

@Anonymous ya betul tu.. lupa pula nak mention.. hehe.. thank you..

Miza Atikah said...

Kenapa garis putus2 tu xjd. Just click kt gmbr jekn

farah adila said...

tutorial yang sangat berguna .thanks sharing :)

Yun Sing said...

Thanks ! <3

DESIGNED BY CIK YEANNA