Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

15 May 2012

[Tutorial] Kawal Komputer Dengan Suara Anda?

Assalamualaikum dan salam happy go lucky semua! Kali nie, Cik Yeanna nak buat tutorial komputer di mana kita boleh kawal komputer dengan hanya menggunakan suara kita.. Ataupun dalam bahasa lain kita bercakap dengan komputer. Eh? Faham ke komputer tu apa yang kita cakap? Perlukan komputer yang canggih ke? Ok, semua persoalan akan dijawab di bawah. So, teruskan membaca. Jangan risau, jangan bengang tuto ni BETUL punya, tak memain..^^

Ok, first sekali yang kita akan guna ialah Speech Recognition yang terdapat dalam Windows 7. So, tuto kali nie pakai Windows 7 la ye. Kalau OS lain, Cik Yeanna belum explore lagi. Hehe..

Then, Speech Recognition nie hanya available untuk English, French, Spanish, German, Japanese, Simplified Chinese and Traditional Chinese. Malay takde, so kita pakai English la yer..

Apa yang anda perlukan ialah:
1. Komputer/Laptop/Notebook/Netbook yang bersistemkan Windows 7.
2. Headset Microphone / Dekstop Microphone / Mikrofon biasa -->


3. Boleh berbahasa English

Ok, dah ada da semua tu? So, let's begin the tutorial!

1. Pergi Start -> Control Panel -> Ease of Access



 2. Klik Speech Recognition


3. Dah tu, klik Set up microphone untuk korang pastikan sama ada mikrofon korang berfungsi dengan baik atau tidak. p/s : kalau tak dapat dan tiba-tiba ianya keluar sendiri, biarkan sahaja. Teruskan dengan step yang lain.



4. Then, klik Take Speech Tutorial supaya korang lebih faham bagaimana hendak menggunakannya. Di sini akan ditunjukkan bagaimana korang boleh kawal komputer dengan suara. Ikut je apa yang diajar kat situ. Pastikan screen resolution korang berada pada 1024x768.

5. Ok, kalau korang dah ikut apa yang diajar tu dan sudah faham korang boleh Start Speech Recognition.


Speech recogniton nie juga boleh taip apa yang korang cakap contohnya kat dalam notepad atau microsoft word. Janji korang cakap dengan betul la ye. Jangan guna Manglish pula. dan jangan bengang kat laptop tu sebab kadang-kadang lain yang korang cakap lain yang dia buat. Hehe~ Biasalah, korang kena train dulu komputer tu, lama-lama baru dia faham. 

Dengan cara ini juga, korang boleh meningkatkan mutu bahasa Inggeris dan meningkatkan kesabaran. So, akhir kata dari Cik Yeanna develop a passion for learning. If you do, you will never cease to grow.

p/s : kalau tak faham boleh comment, insya-Allah akan dibalas secepatnya. Kalau dah try pun bagi tau juga ek..hehe..^^



7 May 2012

Diploma VS Matrikulasi

Assalamualaikum dan salam ceria semua!

Yeah! Cik Yeanna buat entry lagi..dah lama tak buat entry.. merajuk ke apa ha? Larikan diri ke? Hehe~first of all, sorry jarang update. Tentu korang rindu kan.. Haha! ( #perasannya Cik Yeanna ne..bajet popular..>.< )

Okie dokie, pada Isnin ini pasti ramai lah budak-budak lepasan SPM 2011 nak check upu.. Yup! Matriks dah kuar. Maktab pun dah. N last skali IPTA/Politeknik Premier.. 

Pergh! Serasa sejuk tangan ini, apabila menekan-nekan papan kekunci menaip nombor ic. Berhati-hati, takut salah taip. Dah taip pastu tekan ENTER! Tunggu sat..Yeah! Dah kuar! Semacam tak percaya je bila dah keluar keputusan upu tu. Alhamdulillah.. Dapat juga upu walaupun course tu bukanlah pilihan pertama. Rezeki..


Dapat diploma kejuruteraan elektrik. Serasa macam, what? Really? Kejuruteraan? What the...Rasa binggung sebentar di situ, sebab tak ingat pun yang Cik Yeanna ada apply course nie. Hehe..

Ok, merujuk pada tajuk post, Diploma VS Matriks.. Cik Yeanna kusut sekejap nak yang mana satu.. Tapi setelah diteliti dan dikaji, rasanya ambil matrikulasi kot. KML here I come! Yelah, sebab murah sikit dari diploma. Hehe~Dapat elaun lagi. Ye lah, saya bukan dari golongan senang, hanya biasa-biasa sahaja..^^

TAHNIAH, bagi yang dapat.. Belajar rajin-rajin erk. Jangan nak enjoy je. Buat yang tak BERJAYA, jangan sedih, jangan gundah, jangan frust menonggeng.. Ini semua sudah ditentukan-Nya. Terima saja dengan hati yang terbuka. . Pasti ada hikmahnya..Mana tahu masuk form 6 boleh dapat 4Flat. Tak hepi gitu? Sentiasa fikiran positif ok? You can do it! ^^

Kalau nak check boleh klik kat cni :

ATAU melalui SMS. Sila taip: UPU RESULT [No. KP] dan SMS ke 15888..


update : Bagi yang still bingung memilih nak sambung pelajaran kat mana boleh tengok link nie:


 p/s : kalau ada yang dapat Kolej Matrikulasi Labuan (KML), jom lah kenal2x! ^^
DESIGNED BY CIK YEANNA