Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

28 January 2012

..::Silap Mata Matematik::..

Assalamualaikum w.b.t dan selamat malam semua! Haha! Semakin rajin Cik Yeanna nak post entry. Biasa blogger baru..Semangat berkobar-kobar. Haha! Opps~blogger? Masih terlalu awal dan mentah..=,=

Btw, hari ni Cik Yeanna nak ajar korang semua tentang silap mata..Haaa~Bukan silap mata macam post Magik Paling Senang tu pula. Kali ini, serius Cik Yeanna nak bagi tahu. Rasanya budak darjah pun boleh buat trik nie, asal pandai matematik la, just tambah dan tolak je pun.

Okie dokie, lets begin our magic trick today! ^^

Peralatan : Kertas, Pen/Pensil

Kesan : Anda menjangkakan jumlah yang dibuat oleh rakan anda.

Rahsia : Tulis nombor 1089 dalam sekeping/secebis kertas, lipat dan letakkan dalam meja anda. Kemudian, tanya rakan/keluarga/orang untuk memilih  apa sahaja tiga digit nombor. Ketiga-tiga digit tersebut mesti berbeza dan nombor pertama mesti lebih tinggi dari yang terakhir. Lepas tu terbalikkan semua nombor dan tulis dibawahnya. Contohnya, dia memilih 983, sekarang dia tulis 389. Nombor yang lebih kecil ditolak oleh nombor yang lebih besar. Ok, tolak nombor tu. ( 983 - 389 = 594 ). Ok, dah dapat jawapannya, kan? Lepas tu, terbalikkan lagi jawapan tadi tu, menjadi 495. Dah tu, kedua-dua nombor itu ditambah. ( 594 + 495 = 1089 ). Buka kertas yang anda tulis pada awal tadi, dan tunjukkan pada orang yang anda tanya tadi. Sama kan, jawapannya..Realitinya, jika pengiraan itu dilakukkan dengan betul, jawapannya akan tetap 1089!


maaf kalau korang tak faham cara Cik Yeanna explain kat korang. kalau tak faham boleh komen. Hehe~trick ne asalnya dalam English, Cik Yeanna translate ke B.Melayu.. Tu pasalah, agak kureng sket. Tapi, rasanya lau tengok gambar dah faham da kot..

Okie dokie, enjoy! Praktikkan~~^^

..::Magik Paling Senang::..

Assalamualaikum dan salam sejahtera semuanya.. ^^

Bagi entry kali nie, Cik Yeanna nak share satu video tentang silap mata ataupun lebih dikenali sebagai Magic bahasa omputihnya. Yaah! Korang mesti penah terfikir kan macam mana la ahli magician tu buat semua tu.. Kadang-kadang macam feel dorang tu ada power je.. Mampu hilangkan diri la. Potong orang la..Eee~ngeri..Hehe! Buat yang berfikiran magician ada power, hentikan. Tahyul-tahyul. Hehe~

So, korang pernah terfikir tak macam mana nak belajar magic? Biasa, nak tunjukkan kat kawan-kawan atau family. Tapi, ye lah, ,mungkin ada yang fikir magic nie susah perlu latihan banyak kali. Tapi, dengan video ni, andaian korang silap. Semua orang boleh buat silap mata..Tak percaya? Lihat video kat bawah nie..



 credit :  http://cerita-menarik-blog.blogspot.com/2011/05/belajar-magic.html

26 January 2012

..::8 Things You Should Know::..


Assalamualaikum dan salam sejahtera semuanya.. Bagaimana dengan hari anda? Good? Bad? So-so? Enough with that. Hope all of you have a good day. ^^

Entry kali ini pendek sahaja namun bermanfaat, coz it about FACTS. 8 fakta yang seharusnya anda tahu. Okie, tak juga semua orang tahu but mungkin kita tahu tapi tak sedar. Lets start!

  • "Rhythm" is the longest English word without a vowel.
  • You heart beats over 100, 000 times a day.
  • The elephant is the only mammal that can't jump.
  • Fingernails grow nearly four times faster than toenails.
  • Coca-cola would be green if coloring weren't added to it.
  • Camels have three eyelids to protect themselves from blowing sands.
  • You're born with 300 bones, but by the time you become an adult, you only have 206.
  • It is impossible to sneeze with your eyes open.

..::Cara Membuatkan Imej Gambar Jadi Transparent::..

Assalamualaikum dan selamat petang semuanya. Today entry is about how to making an image transparent. Means kat belakang/background gambar tu transparent jadi senang nak edit gambar. ( Hehe, tak tau la nak describe macam mana )

Kali ini Cik Yeanna akan gunakan Pixlr. Sebuah photo editor online. Percuma dan hanya perlu surf je pun. Tak memberatkan komputer anda pun. .

1. Pergi ke laman web Pixlr
2. Klik Open Photo Editor

3. Pilih Open Image from Computer

4. Ok, dah tu pilih la file yang korang nak transparent kan. Contoh, Cik Yeanna pilih pic nie.

5. Lepas tu klik Magic Wand tool. Lihat kat sebelah kiri toolbar.

6. Then, klik kat bahagian yang korang nak. Imej gambar tu akan jadi macam kat bawah nie, akan ada garis putus-putus.

7. Pastu, kat Pixlr top toolbar ( bahagian atas ), klik Edit, pilih Invert Selection.
8. Pergi ke Edit, pilih Copy
9. Dah tu, pergi kat top toolbar sekali lagi n klik File, pilih New. 
10. Tickkan ( Check ) dua kotak tersebut. Create New Image from Clipboard dan Transparent.

11. Lastly, klik OK. Anda akan lihat bakcground berwarna kelabu dan putih di belakang imej imej yang anda pilih. Means, imej itu sudah pun transparent.


p/s : Sorry, if u can't understand my language or tak faham apa yang Cik Yeanna sampaikan. Well, I'm still new. Forgive me! @_@ dan kalau anda rasa saya merosakkan bahasa ke apa, maaf sekali lagi! ^^

..::Animation of P.Ramlee:..

assalamualaikum w.b.t ollz n salam sejahtera n HCNY~~macam mana dengan sambutan tahun baru korang? meriah atau buat-buat meriah? ngeh-ngeh. .no laa..( kalau dapat 'angpau' banyak tolong share ek ^^ )

Okie, straight no bengkok-bengkok. .today Cik Yeanna nak share tentang one video that really make me remember someone.. Someone that far away and have been leaving us for many years.. ( LOL, bantai aja aku cakap omputih )

Video nie dah lama, tapi Cik Yeanna baru tahu sekarang.Hehe~ketinggalan la aku. Video nie menang award animation pada tahun 2002. So, enjoy~! ^_^

Go to this link --> Cut!! P.Ramlee

video


p/s : dapat info ini dari Belog Serius ..memang serius gila! Credit!

24 January 2012

..::Cara Mudah Cari Serial Key/Activation Key Software di Google::..

assalamualaikum dan hello everyone. Yeah, once again, Cik Yeanna suka campur-campur bahasa kalau bercakap.. Mix pun mix la, ada aku kesah ^^

Okie dokie, tentu korang kadangkala mengalami masalah di mana software/perisian korang tu hanyalah trial dan memerlukan code/key untuk register. Ye lah, takkan la kita nak perisian yang hanya bertahan 30 hari je kan? So, dengan adanya serial key/code korang boleh dapat software tu dengan PERCUMA tanpa perlu beli dan dapat guna dalam JANGKA MASA LAMA~~

Cara nak cari key dengan percuma ialah taip software yang korang nak key dia tu kat google,
contohnya korang nak cari key Windows XP Professional then korang taip je Windows XP Professional 94FBR..

Contoh carian korang

Automatik kat carian tu banyak key/code yang terpapar. Kan, memudahkan kerja!

So,dengan adanya kode 94FBR nie, ia memudahkan carian dan membantu dalam mengurangkan laman yang mungkin cuba tipu anda. Apa-apa software pun boleh kut. .Ingat! Kunci utama nya ialah kod 94FBR.  Ok, papai! Jangan lupa praktikkan~~^___^

p/s : Cik Yeanna dapat info ni dari Techtricx

..::Cara Sembunyikan/Hide Tajuk Blog dan Tagline::..

assalamualaikum..pagi semuanya! Mulakan pagimu dengan senyuman..^_______^

Entri kali nie, sekejap je, dan x susah pun. .Okie, buat blogger yang pertama kali buat blog macam Cik Yeanna nie, mesti kadang-kadang nak sembunyikan tajuk dan tagline kat atas blog tu. Mungkin sebab nak letak header/banner blog kan, jadi tak cantik pula kalau ada yang tetiba terpapar tanpa kita inginkan. Orait, straight to the point. Caranya macam nie..

Design > Template Designer > Advanced > Add Css > Taip macam kat bawah ni :

body{}
#header h1 { visibility:hidden }
#header h6 { visibility:hidden }

Okie dokie, itu sahaja untuk post kali ni.. ^^


Credit : http://www.pagelines.com/forum/discussion/581/how-to-hide-blog-title-and-tagline/p1

22 January 2012

..::Cara Ubah Language Keyboard Windows 7::..

Post Before “read more”

assalamualaikum! Hello world! Ok, hari nie Cik Yeanna akan buat tutorial macam mana nak ubah language keyboard kat komputer bagi Windows 7. Haa! Bijak tau komputer ni, boleh buat apa-apa bahasa je pun. Contohnya, Korean, Japan, Chinese dan banyak lagi lah.

Ye lah, kerana K-Pop Fevers yang dah semakin popular kat Malaysia nie, tentu ramai yang nak belajar Hangul. Jadi, tak payah nak nulis, taip je kat komputer. Senang! Boleh tunjuk kat kawan! Hehe~

Okie dokie, kita mulakan tutorial sekarang!

Click Start->Control Panel
And here is the rest of it

click change display language

Go to keyboard and language tab then click change keyboard


Click Add->Choose Language You Want->Check/Tick All->Apply


Lastly, on the bottom click EN then choose KO. After that, click the letter  A.   And you can see 가 . 

Korang boleh test kat Microsoft Office Word.. 파이팅 !!

Fast Tutorial : Start->Control Panel->Change Display Language->Keyboard and language tab->Change keyboard->Add->Choose Language You Want-> Check All-> Apply~!

..::FaceOnBody Pro+Code ::..



Assalamualaikum, salam sejahtera dan salam 1Malaysia! Apa khabar semuanya? Haha! Terpaksa la Cik Yeanna cakap sendiri. Okie dokie, malas nak cerita panjang lebar hari nie, just nak share satu lagi perisian yang berguna jugalah buat penggemar editing photo. Perisian nie simple je, x susah nak guna dan ringan. Tapi dia punya function tak banyak sangat, satu je.. Hehe! Tapi dalam satu 2, berguna gak la. Ye lah, bukan semua orang pakai Adobe Photoshop, maklumlah BERAT.. Tak sesuai sangat buat pengguna notebook yang mempunyai RAM hanya 1.00GB. .( macam Cik Yeanna la, kesian =,= )

Nama perisiannya ialah FaceOnBody Pro..Haa! Tengok tajuk pun dah tahu kan. Macam muka orang lain tapi badan orang lain. Erk? Contohnya, muka keldai badan Paris Hilton..Amboi! Kena sue nanti. Nak tahu lebih lanjut : FaceOnBody Pro

Download kat cni: FaceOnBody_Pro_v2.4_Full

Nota : Jangan lupa baca txt 'Read Me' 2..Di sana ada code yang perlu dimasukkan. Kalau tak, sekejap ajelah korang boleh pakai..hehe~Enjoy!

..:: IDM 6.07 Build 5 with Patch::..



assalamualaikum dan salam sejahtera everyone! Nak download video? Mengalami masalah kelajuan download lembab? Perisian download only trial? Haaa! Mesti ramai yang mengalami masalah sebegini kan. Kawan-kawan Cik Yeanna pun asyik tanya, kalau nak mendownload video kat Youtube, Cik Yeanna pakai apa? Haa! Hari nie, saya akan berkongsi perisian yang Cik Yeanna paling SAYANG! Haha! Perkenalkan Internet Download Manager ( IDM )..

IDM nie memang laju tahap gaban la ( kalau internet korang laju la )..Hehe~Ianya 5 kali lebih laju, lebih senang dan boleh sambung/resume download anda semula. Manalah tau nak sambung download esok pagi ke, sebab internet belum bayar. *__*..pun boleh juga..tekan pause je

Lagipun IDM nie bukan sahaja boleh download video kat youtube tu, malahan kat hampir semua laman web yang ada video, streaming pun boleh~! Music, Compressed, Programs dan Document pun BOLEH juga! Gempak kan IDM nie..Dan yang paling best, FREE! hehe~benda free ada ke yang tak nak?

Haa~! Dah tak sabar nak download kan? Tanpa panjang lebar pergi ke link nie -> IDM+6.07+Build+5+with+Patch .. Persian nie boleh update dari semasa ke semasa. Enjoy!

..::Cara membuat file .srt ( subtitle ) Menggunakan Notepad::..

Assalamualaikum dan hello semuanya. Untuk post hari ni, Cik Yeanna akan buat tutorial tentang cara membuat file .srt ataupun subtitle. Nie kira cara paling senang la sebab tak memerlukan persian kecuali notepad. Tapi, banyak masa kena pakai laa..hehe! Dan untuk memudahkan pembaca, Cik Yeanna dengan ikhlasnya^^ letak screenshot supaya senang nak faham. Kalau tak faham juga, tengok kat laman len..=,=


Contoh subtitle. "Boyfriend" dengan tajuk "Jangan ganggu Min Woo aku..Haha!

 Ok, first sekali open notepad anda. Run->Notepad.. lepastu, taip macam kat bawah nie.
kat bawah 00:00:0:00 tu taip perkataan yang anda inginkan, contohnya subs by  Yeanna. Oh ya, dan 00:00:00:00 tu adalah masa yang anda inginkan bagi perkataan tu muncul. contohnya: 


begitulah seterusnya, 1, 2, 3, 4......dan kalau dah siap taip, pastikan takde kesalahan penulisan contohnya kurang 00..nanti len pula jadinya subtitle korang. 

Pastu, dah siap, save la..File->Save As->taip file name dan letak .srt di belakangnya ( cth : Boyfriend.srt ) ->save as type ( pilih All Files ) and click save!

Nota : kalau korang nak letakkan bahasa lain selain roman contohnya Hangul, Hiragana, pastikan Encoding pilih Unicode. Kalau nak tengok subtitle korang tu jadi ke tak, sila la tengok video korang tu.^^


Okie dokie, tu sahaja untuk post kali nie, kalau tak faham comment je tak pun cari laman web lain..haha! praktikkan, ok!

p/s : first time Cik Yeanna buat tutorial, jadi banyak kelemahan dan Cik Yeanna malas nak post banyak gambar. Hehe~~



..::6 Tips Penjagaan Laptop::..



assalamualaikum dan salam sejahtera semuanya. Kali ni Cik Yeanna akan kongsi post tentang penjagaan laptop. Kenapa kebanyakan laptop cepat rosak, ek? Bateri tak tahan lama? Lembab? Serangan virus? Haa~mungkin ramai yang tak tahu, kadang-kadang apa yang kita buat tu, menyebabkan laptop kita menghadapi masalah seperti di atas. Okie dokie, jom kita baca tips-tips penjagaan laptop. .

 
1. Jangan Gunakan Laptop Anda Di  Katil/Tilam
Elakkan mengguna laptop di katil atau sofa.. Ini  kerana jika anda meletakkan laptop di permukaan yang lembut, anda menghalang lubang-lubang udara di bahagian bawah dan laptop tidak boleh menyedut udara untuk disejukkan.
nota: Tempatkan laptop pada permukaan yang keras seperti meja atau cooler.



2.Gunakan Cooling Pad/Cooler/Kipas Laptop
Elakkan laptop anda panas setiap masa. Semakin rendah suhu laptop anda, semakin lama ia akan hidup. Harga cooler nie tak de la mahal sangat, setakat dalam belasan ringgit sahaja. Tak salah beli untuk kepentingan masa hadapan.

 3.Dapatkan perisian/software Anti-Virus
Dah banyak da perisian anti-virus nie, tak kira lah yang freeware atau pun yang berbayar. Kalau nak lindungi komputer korang dari kena serangan virus, cepat-cepatlah pasang anti-virus. Bukan pa, silap-silap nanti komputer korang dah tak ley buka, hang semacam. Tak tanggung! hehe~
Contoh Anti-Virus yang tebaik~ (taip kat google lau nak, cik yeanna malas nak sediakan link ) ^^



Antivirus Berbayar Terbaik:
1.  BitDefender Antivirus Pro 2011
2.  Kaspersky Lab Anti-Virus 2011
3.  Trend Micro Titanium Antivirus Plus 2011
4.  Avast Pro Antivirus 5
5.  Avira Antivir Premium 10
6.  Eset Nod32 Antivirus 4


Antivirus Percuma Terbaik:
1.  Avast! Home Edition
2.  AVG Antivir 2011 Free Edition
3.  Bitdefender 2011 Free Edition
4.  AVIRA Antivir Home Edition 2011
5.  PC Tools Anti-virus 2011

dan sebenarnya banyak lagi anti-virus yang bagus, tapi malas nak list. Hehe.

nota: Jangan lupa update anti-virus tu.


4.Bersihkan skrin laptop dengan betul
Ambil dua tisu, satu dengan air dan satu lagi dibiarkan kering. Lap skrin anda, ok~Kalau mahu lagi senang, beli LCD Cleaners untuk memastikan skrin anda sentiasa berkilat, nampak baru dan tak tercalar. Tak mahal sangat gak pun. Lagipun memudahkan kerja tau, spray2x, lap2x..habis! Cleaner tu pun bukan hanya boleh bersihkan skrin komputer malahan skrin handphone, skrin tv pun ley juga. Tapi lau nak bersihkan badan tak ley la..hehe



5.Guna Windows Optimizer
Windows Optimizer adalah di mana terdapat perisian yang mengoptimumkan sistem Windows anda ke tahap yang terbaik. Means melakukan kerja-kerja pembersihan supaya komputer berjalan dengan lebih lancar dan senang. Cik Yeanna saran pakaiCCleaner la sebab ringan, mudah dan popular.Hehe~ Tapi kalau tak nak pakai CCleaner pun tak pe, ada perisian yang berfungsi hampir sama dengan dia. Contohnya, TweakNow PowerPack,  IObit Toolbox, Comodo System Cleaner dan JetClean.





6.Jaga bateri laptop anda
Jangan biarkan laptop dicas sepanjang masa. Nanti meletup tau! hehe.. kalau kurangkan cas latop maka hayat bateri tu boleh bertahan lama. Macam manusia la juga, jangan asyik tension je, nanti stress, bunuh diri .. Kalau nak gunakan dalam masa yang lama, tak ya pakai bateri pun tak pe. Buka je bateri lapop tu, then sambung dengan elektrik. Pemakaian bateri nie untuk masa-masa yang penting je, ok~~kalau setakat dok umah 24 jam, tak yah la, melainkan tak de elektrik kat rumah. .*___*



p/s: Banyak blog buat 10+ tips, tapi Cik Yeanna buat 6 tips je. Kedekut ke apa? Hehe.Bagus la, dari tak de kan? Sharing is caring! ( I'm a caring person ) ^^


credit to My Hackers Are Here for the list of Best Antivirus 2011. .

..::Langkah Pertama::..


assalamualaikum dan salam sejahtera semuanya. Hari nie post pertama Cik Yeanna dalam blog nie..Haha!  First step menuju ke dunia blogging la kunun.


Okie dokie, dah lama Cik Yeanna fikir yang blog nie nak wat pasal apa ek..Fikir-fikir punya fikir, sampai semah dah otak nie, akhirnya tercetus juga lah idea. Cik Yeanna akan kongsi pasal apa-apa yang Cik Yeanna tahu means BEBAS. takde tema pun sebenarnya. Haha! Sesaja je..

Kalau ada apa-apa cadangan kat blog nie, sila e-mail ataupun shout je kat shoutbox 2..insya-Allah Cik Yeanna layan..ngeh2x~~ okie dokie, that’s all the introduction about my blog. (cakap ompotih la pula ) @_@

p/s: blog nie pakai bahasa campur, kejap Melayu then English pastu rojak. Haha! ada aku kesah? ^^Belog aku bukan hang~~
DESIGNED BY CIK YEANNA