Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

22 January 2012

..::Cara membuat file .srt ( subtitle ) Menggunakan Notepad::..

Assalamualaikum dan hello semuanya. Untuk post hari ni, Cik Yeanna akan buat tutorial tentang cara membuat file .srt ataupun subtitle. Nie kira cara paling senang la sebab tak memerlukan persian kecuali notepad. Tapi, banyak masa kena pakai laa..hehe! Dan untuk memudahkan pembaca, Cik Yeanna dengan ikhlasnya^^ letak screenshot supaya senang nak faham. Kalau tak faham juga, tengok kat laman len..=,=


Contoh subtitle. "Boyfriend" dengan tajuk "Jangan ganggu Min Woo aku..Haha!

 Ok, first sekali open notepad anda. Run->Notepad.. lepastu, taip macam kat bawah nie.
kat bawah 00:00:0:00 tu taip perkataan yang anda inginkan, contohnya subs by  Yeanna. Oh ya, dan 00:00:00:00 tu adalah masa yang anda inginkan bagi perkataan tu muncul. contohnya: 


begitulah seterusnya, 1, 2, 3, 4......dan kalau dah siap taip, pastikan takde kesalahan penulisan contohnya kurang 00..nanti len pula jadinya subtitle korang. 

Pastu, dah siap, save la..File->Save As->taip file name dan letak .srt di belakangnya ( cth : Boyfriend.srt ) ->save as type ( pilih All Files ) and click save!

Nota : kalau korang nak letakkan bahasa lain selain roman contohnya Hangul, Hiragana, pastikan Encoding pilih Unicode. Kalau nak tengok subtitle korang tu jadi ke tak, sila la tengok video korang tu.^^


Okie dokie, tu sahaja untuk post kali nie, kalau tak faham comment je tak pun cari laman web lain..haha! praktikkan, ok!

p/s : first time Cik Yeanna buat tutorial, jadi banyak kelemahan dan Cik Yeanna malas nak post banyak gambar. Hehe~~



4 comments:

A.D said...

Cik Yeanna.. saya faham cara membuat file.srt tu.. cuma saya tak faham macamana nak gabungkan antara subtitle dan filem. tolonglah ajar ya Cik Yeanna..

Cik Yeanna said...

@A.D Maksudnya bagaimana nak letak subtitle tu dalam filem? caranya sama kan nama subtitle dengan nama filem tu.. contoh : http://i1267.photobucket.com/albums/jj556/Yeanna78/1.jpg

lagi senang buat dalam satu folder dulu..

polarmi said...

salam cik.nk tanye ,camne nak tgk miliseconds tu?kalu dam mpc player xde miliseconds pun,cume ade jam:minit:saat je

Cik Yeanna said...

@polarmiwaalaikumsalam.maaf ye, cik yeanna tak tau sangat pasal milisecond tu, tapi rasanya milisec tu tak penting sangat and bergantung pada kita nak letak apa. Its all about timing! Hehe, maaf lambat reply comment.

DESIGNED BY CIK YEANNA