Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

27 April 2014

I'm Back and Counter Information?

Bismillah..

Alhamdulillah..

Huhh~ (tarik nafas).. YEAH! I'M BACK.. Fuh! dah lama sangat tak taip entry.. Rindu gile.. Last entry pada bulan Oktober.. Patutlah, visitor dah kurang, follower x naik2.. adeh! Sorry, maaf, duibuqi, n mianhae pada sesiapa yang ada komen pada mana2 entry, dan tak terbalas pada komen tersebut.. Dah lama SANGAT tak jenguk blog ni.. Ngee~

So? Apa yang membuatkan I'M BACK writing this post after this semi-hiatus.. Orait, so kebelakangan ini Yeanna banyak dihujani dengan pertanyaan-pertanyaan tentang Matrikulasi. Yeah! 1st of all, TAHNIAH n BRAVO kepada yang dapat Matrik tu.. Anda bukan calang-calang orang tau.. You guys are selected out of many people.. So, appreciate it and choose the right choice.. :)

I know, ramai yang diantara kalian masih bingung nak pilih mana.. ASASI? MATRIK? DIPLOMA? or etc.. Jangan risau,  keep calm  uuoollssszz.. Teruskan mencari pro n contra sesuatu tu.. Setiap sistem pembelajaran tu, ada kebaikan n kekurangannya.. Mungkin ada yang jenis cepat catch-up, nak habis study awal, nak kerja terus, ataupun nak masuk universiti awal. So, cari setiap pro n contra, n then nilai.. My Mr Google kan ada..So,think which one will suit you best? The answer is on your hand... Not mine. Mine already past.. haha!

Jadi, kepada yang masih dibebani dengan persoalan-persoalan tentang Matrik, or anything you all CAN ASK me.. Just COMMENT down here or more faster MESSAGE me on my Facebook.. :)

#Entry yang pendek.. dah tengah malam.. mata dah jadi panda.. =,=


8 comments:

Anonymous said...

Salam kak .. nak lebih pasti .. pasal pakaian pg kuliah ny kan kak .. minggu pertama pun da blh pkai skirt n kemeja kan .. tdk semestinya 1 minggu berbaju kurung kan ? Time pg kantin bli makanan tu blh pakai bju T lgn pendek tpy tutup lengan guna cardigen bg yg bertudung .. hihii sori lau ayat tunggang langgang . N masa outing lau bertudung tdk wajib berkolar kan baju .. baju sy tiada yg berlengan panjang jdy blh kan guna cardigen saja utk nmpk panjang tgn .. hihii tq kak

Anonymous said...

Hai,
saya ingin bertanya beberapa soalan:
1. bolehkah t-shirt lengan panjang dipadankan dengan skirt labuh?
2. bolehkan kita meminta kebenaran untuk sebilik dengan kawan kita ataupun peraturan sebilik sememangnya fixed? kalau ada caranya, sila kongsikan bersama.
3. adakah bantal yang disediakan kurang memuaskan dan perlukah bantal tambahan?
4. betulkah sc comp sem 2 susah?
5. antara bio dan fizik, mn prlu usaha giler2?
6. elaun bulanan berapa sebulan? adakah akan diberikan setiap bulan atau setiap sem?
7. bila kita boleh dapat baucer 1 malaysia? first masuk terus dpt atau macam mana?
8. berapakah tempoh cuti bagi hari raya puasa? kalau cuti pesta kaamatan atau gawai, berapa pula tempoh masanya. adakah dibenarkan balik ke rumah bagi yang tinggal selain labuan?
9. boleh tolong listkan cuti2 yang terdapat dalam KML dan tempohnya serta boleh balik ke rumah atau tidak?
10. bilakah masa untuk ibu bapa dan keluarga datang melawat?
11. adakah ibu bapa boleh mengikuti kita masuk ke dorm semasa hari pendaftaran? untuk tujuan mengemas barangkali.
maaf sebab terlalu banyak soalan. harap boleh dijawab secepat mungkin. terima kasih.

Cik Yeanna said...

Waalaikumsalam..
Yup. Boleh je.. asalkan formal.. boleh je dik, nak pakai apa pun p kafe.. asalkan sopan.. ;)

Yup.. kalau bertudung x apa juga kalau x berkolar.. sebab x nampak kan.. :)

Cik Yeanna said...

Hi! ^^v

1. Padankan then pakai time kuliah? X sure la dik kalau ini dikira formal.. mungkin boleh try time dah lama skit kat sna like bulan ke 2 mybe.. x sure.. :)

2. Kalau ada sebab2 munasabah mungkin boleh.. tapi, biasanya no. bilik is fix..

3. Kat bilik akak dulu, bantal dy ok je.. maksudnya, sesuai la dgn prfrnce akak.. tpi, roomate akak dulu, dia x da bantal. So, kena beli sndiri.. cadangan akak, kalau bantal tu x ngam or x da or prlukan bntal tmbhn, boleh je beli kat sana.. still got time to shoping ma~

4. X da lah susah sgt. Bergantung pada keupayaan sesorg.. sem 2 belajar programming which is C++

5. Fizik rasanya. Akak dulu x ambil fizik, tapi kawan akak dulu slalu bgtau fizik lagi susah dari bio. :)

5. RM250 per month.. better ada saving jugalah, sebab sometimes elaun lambat masuk.. =,=

Cik Yeanna said...

7. Lama lagi baru dpt baucer.. biasanya dah awal/mid sem 2 baru dpt..

8. Cuti mid sem 1 week. Cuti end of sem 2/3 weeks.. yup, semua diberi hari yang sama untuk bercuti.. boleh je pulang.

9. Cuti mid n end of sem.. nanti kat matrik akan diberi kalendar.. trikh cuti2 akan diberi tahu..

10. Bila bila je boleh.. pagi hingga 9 malam kot..

11. Boleh je dik.. nak bawa satu family lihat bilik pun boleh..;)

Orait..x pa dik. Tnya je

Anonymous said...

Hai Cik Yeanna,
1. Kalau skirt labuh dipadankan dgn kemeja berkolar lengan pendek boleh tak dipakai turun kuliah?
2. Kalau pelajar melapor pada 18 Mei, adakah pelajar terus wajib stay kat kolej atau dtg semula pada 19 mei sbb pendaftaran adalah 2 hari pada tahun ini
Tq

Cik Yeanna said...

2. X wajib.. yg penting ada time mppb..

Anonymous said...

Baju kemeja (bg lelaki) brcorak2 boleh pakai x time kuliah?? Ke jenis 'blank' je boleh pakai?

#mohon a.s.a.p.. Ngee

DESIGNED BY CIK YEANNA