Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

16 February 2012

..::Cute Cursor Blogger::..

Assalamualaikum n selamat pagi to readers~Untuk post yang sebelumnya Cik Yeanna ada buat tuto tentang cara ubah imej/bentuk mouse pointer windows 7 , dan kali nie Cik Yeanna nak buat tuto tentang bagaimana nak ubah cursor kat blog. Yup! Once again, tuto yang rasanya semua dah tau da. Tapi bagus untuk newbie2x macam Cik Yeanna gak. . Ada dua cara yang Cik Yeanna tau iaitu :-

Cara 1


1. Pergi laman nie cursors-4u n cari cursor yang korang suka.
* Yang 'animated' hanya untuk IE ( Internet Explorer ) sahaja. Kalau pakai brower len, tak jadi animated la.

2.  Dah pilih tu, sign in blogger > Design > Add Gadget > Html/JavaScript

3. Copy code html tu ( Ctrl+C ) n paste ( Ctrl+ V ) kat Html/JavaScript tu.

4. Save n view blog~

Cara 2

1.  sign in blogger > Design > Add Gadget > Html/JavaScript

2. Then, copy code di bawah n paste kat Html/JavaScript tu. 

<style>body {cursor:url(linkcursor), url(linkcursor), auto;} </style>
<a href="URL BLOG KORANG" target=_blank><div style='height:
50px; width: 50px; position: absolute; top: 0px; left: 0px;"> </div></a>
3. Save n view blog~

4. * linkcursor tu gantikan dengan link cursor yang korang pilih.
    * URL BLOG KORANG tu tukar erk.

klik SINI lau nak tengok lagi banyak cursor..

______________________________________________________________

Korang boleh amek nie juga, lau nak :
http://dl10.glitter-graphics.net/pub/1263/1263910yehb7s9vel.gif
http://dl.glitter-graphics.net/pub/566/566841kngrgml43z.gif
 http://dl10.glitter-graphics.net/pub/2764/2764610ky00z5jf86.gif
 http://dl.glitter-graphics.net/pub/2675/2675831tdh16z0wtx.png
http://dl2.glitter-graphics.net/pub/1299/1299252s41rowhq4d.gif

Credit to : Cik Nurfarah

7 comments:

Fatin Shahira said...

suma cute ^_^

Cik Yeanna said...

thank you fatin~! ^^

Kiera Zainal said...

nice tip btw :)
follow dah.

merpatisejoli45 said...

hye, sudi x exchange banner ngn saya?
if sudi tgglkn komen di blog saya ye. :)

done folow u, jemput jd folower saya blik ye. :)

Cik Yeanna said...

@Kiera ZainalThanks Kiera~Follow ur blog 2..

Cik Yeanna said...

@merpatisejoli45ok, done follow u!nanti saya jejak blog awak~^^

Mumora Izent said...

ala... tak jadi pun..... dah ikut la step by step

DESIGNED BY CIK YEANNA